فلزیاب ها ابزارهایی هستند که برای شناسایی ویژگی های مغناطیسی فلزات در زیر سطح زمین استفاده میشوند. این دستگاه ها در زمینههای مختلفی از جمله کاوش های باستانشناسی، تعیین مکان لوله ها و کابلهای فلزی زیر زمین و یا حتی گنجیابی کاربرد دارند. اما یکی از مهمترین پرسشهایی که در این زمینه وجود دارد این است که حداکثر عمق زنی فلزیاب چقدر است؟
اکثر فلزیاب ها می توانند سکه ها را در عمق متوسط 10 تا 16 اینچ تشخیص دهند. فلزیابها سیگنالهای فرکانس رادیویی را از سیم پیچ جستوجو ارسال میکنند تا اهداف را از سطح زمین تا عمق بیش از 20 فوت برای گنجینه های اعماق بزرگ پیدا کنند.
عوامل تاثیرگذار بر عمق زنی فلزیاب
عمق زنی یک فلزیاب توسط چندین عامل تعیین میشود:
نوع فلز: برخی فلزات بیشتر از دیگرانی به میدان مغناطیسی پاسخ میدهند. برای مثال، طلا که یک فلز با ارزش است، به میدانهای مغناطیسی کمتری پاسخ میدهد و بنابراین برای یافتن آن نیاز به فلزیاب با عمق زنی بیشتری است.
اندازه فلز: اندازه قطعه فلزی که قرار است شناسایی شود نیز بر عمق زنی فلزیاب تاثیر میگذارد. قطعات بزرگتر فلز، میدان مغناطیسی قویتری ایجاد میکنند و بنابراین از عمق بیشتری قابل شناسایی هستند.
کیفیت فلزیاب: فلزیابهای با کیفیت بالا و تکنولوژی پیشرفتهتر، میتوانند فلزات را در عمقهای بیشتری شناسایی کنند.
شرایط زمین: شرایط زمین نیز میتواند بر عمق زنی فلزیاب تاثیر بگذارد. برای مثال، خاکهای شور یا خاکهایی که حاوی مواد معدنی هستند ممکن است باعث کاهش عمق زنی فلزیاب شوند.
طریقه عمق زنی فلزیاب
عمق زنی فلزیاب بستگی به چندین عامل دارد. در ادامه به برخی از این عوامل اشاره میکنیم:
نوع فلزیاب: در صورتی که فلزیاب از نوع آنتنی باشد، مقدار عمق زنی با چرخش حرکت آنتن توسط دستگاه مشخص میشود. همچنین در فلزیابهای تصویری، اندازه عمق بر روی صفحه نمایشگر نشان داده میشود و اپراتور از این طریق متوجه فاصله فلز از سطح زمین خواهد شد.
قفل یا چرخش: قفل اول یا چرخش اول به معنی نقطه اصلی هدف است. اولین چرخش ۹۰ درجه در ردیابهای تک آنتن بیانگر وجود فلز و نقطه اصلی است. فاصله بین دو قفل مساوی با عمق هدف است. فاصله بین هر دو چرخش مساوی با عمق هدف است.
اندازه فلز: اندازه فلز هدف تاثیر بسزایی در عمق زنی دستگاه دارد. هر چقدر میزان فلز هدف بزرگتر باشد، توانایی جست و جوی سیستم در عمقهای بیشتر برای آن هدف افزایش پیدا میکند.
تنظیمات سطح و حجم: افزایش قدرت علائم برای کاوش یک هدف کوچک در عمق زیاد با تعیین تنظیمات سطح و حجم برای یک هدف کوچک موجب میشود که سیستم حساسیت بیشتری نسبت به آن هدف کوچک داشته باشد.
سنسور یا coil: یک اصل کلی در مورد سیستمهای فلزیاب انتخاب قطر سنسور یا coil است که هر چقدر قطر سنسور یا coil بیشتر باشد عمق نفوذ سیستم بیشتر میشود و حساسیت دستگاه به اجسام کوچکتر کمتر میشود.
نحوه تخمین عمق توسط فلزیاب :
فلزیاب ها با استفاده از میدان های مغناطیسی کار میکنند. وقتی فلزیاب روشن میشود، دستگاه سیگنالی به طرف زمین منتشر میکند. فلزات نیز به دلیل داشتن میدان مغناطیسی، سیگنالی را بازتاب میکنند. دستگاه سپس اختلاف طول سیگنالها را اندازهگیری میکند و بر اساس آن عمق فلز را تخمین میزند.
برای فلزیاب های تک آنتن، از نقطه اصلی هدف به سمت بیرون حرکت میکنیم و اولین گردش 90 درجه بیانگر تعیین عمق است. یعنی فاصله بین اولین چرخش 90 درجه با دومین چرخش 90 درجه مساوی با عمق هدف است.
برای فلزیاب های دو آنتن، اپراتور از نقطه اصلی هدف به آرامی شروع به حرکت و راه رفتن میکند تا زمانی که دوباره آنتن قفل شود. قفل دوم تا نقطه اصلی هدف را اندازهگیری میکنیم که عمق هدف بدست میآید. در واقع فاصله بین دو قفل مساوی با عمق هدف است.
لطفاً توجه داشته باشید که این روشها تقریبی هستند و دقت آنها ممکن است بستگی به شرایط خاص داشته باشد.
گنج های مدفون شده:
اکثر فلزیاب ها قادر به شناسایی و تشخیص نوع فلز در عمق 20 تا 30 متری هستند.
همچنین فلزیاب های پیشرفته نیز قادرند فلزات را از یکدیگر تشخیص دهند. همانطور که میدانید،هدف بسیاری از افراد پیداکردن گنج های مدفون شده است و برای رسیدن به این هدف از فلزیاب هایی استفاده میکنند.
فلزیاب ها برخی از فلزات را موقعیت یابی میکنند اما نمیتوانند فلزات باارزش را از فلزات معمولی تشخیص دهند.
فلزیاب ها و طلایاب همچنین برای شناسایی و رد کردن غذاهای فاسد شده توسط اجسام فلزی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
پدر ادامه این گونه فلزیاب های صنعتی را معرفی خواهیم کرد.
اهن و فولاد یا اشیاء فلزی از این دست میدان مغناطیسی(حاصل از اشکار ساز) را پخش می کنند. و سیگنال ضعیف الکتریکی در سیم پیچ(اطراف اهن ربا)ایجاد می کنند. این سیگنال ها باید تقویت شوند تا به صدا در اورند.
تاثیر شرایط زمین برای کارکرد این دستگاهها بخصوص در عمق زنی فلزیاب
در دستگاه های فلزیابی که دارای فرکانس کارکرد بالایی باشند این عوامل موجب اختلال در عملکرد سیستم می شود زیرا در فرکانس های بالا حساسیت به رطوبت و مواد معدنی بسیار افزایش می یابد.
فلزیاب هایی که با فرکانس های بسیار پایین کار می کنند، ثبات، دقت وعمق بسیار خوبی داشته و رطوبت اثر کمتری بر عملکرد ان ها دارد.
تفاوت فلزیاب های تاسیساتی و تفریحی
فلزیاب های تاسیساتی جهت اشکار سازی اهداف فلزی نقطه ای شبکه تاسیسات که جنبه ی کنترلی و یا بازرسی دارند استفاده می شوند.
اهداف مورد جستجو توسط این دسته از فلزیاب ها عبارتند از:
دریچه ها (رینگ دور دریچه ها در صورت نبود دریچه)
شیر خط ها
مفصل ها
از انجا که این نوع فلزیاب ها در سطح شهرها و روستا استفاده می گردد و به دلیل وجود نخاله های فلزی ونوع کاربری، این سیستم ها دارای خصوصیاتی منحصر به فردهستند که عبارتند از:
حذف اثر خازنی زمین
حذف اثر رطوبت ومواد معدنی
حذف نخاله های فلزی به صورت اتوماتیک ویا دستی
امکان کنترل میزان حساسیت و عمق نفوذ
عمق اشکارسازی بیش از ۲ متر
در بسیاری از مواقع فلزیاب های تفریحی ویا انواع دیگر به دلیل حفظ میزان حساسیت خود به رطوبت و مواد معدنی، به کوچکترین فلزات حساسیت نشان می دهند که این امر موجب می گردد کاربر تاسیساتی نتواند از این دستگاه ها جهت امور دلخواه خود بهره ببرد.(عمق زنی فلزیاب)
از ویژگی های شرکت آسیا مدرن
۱: تمام دستگاه های فلزیاب آسیا مدرن دارای گارانتی و خدمات پس از فروش میباشد. ۲: پاسخ گویی ۲۴ساعته تلفن ها و همکاری با مشتری ها در همه زمینه ها. ۳: تمام دستگاه ها دارای سی دی اموزشی و دفترچه فارسی میباشد. ۴: هر دستگاهی هنگام فروش با تست در خاک در حضوری مشتری انجام می شود